Lap Time: Zenuwslopende race

Twaalf zeges in 16 grand prixs: het Formule 1-wereldkampioenschap van 1984 lijkt een peulenschil voor de McLaren-TAG-Porsche. 

Historisch beeldmateriaal – dit komt mogelijk niet meer overeen met de actuele wettelijke reclamevereisten.

Aangevuurd door de compacte 1,5-liter-V6-biturbo van Porsche-constructeur Hans Mezger duelleren de teamgenoten Niki Lauda en Alain Prost tegen elkaar in de strijd om de WK-titel. Al in zijn eerste complete seizoen is de krachtpatser uit het Porsche-ontwikkelingscentrum in Weissach de concurrentie te slim af met een superieur vermogen van circa 750 pk, een tegelijkertijd laag brandstofverbruik, een uitstekende betrouwbaarheid en dito rijeigenschappen.

De teamgenoten worden grote rivalen. Routinier Lauda is aan het begin van het seizoen al tweevoudig wereldkampioen, 35 jaar oud en op aandringen van de teambaas Ron Dennis net teruggekeerd in de koningsklasse. De zes jaar jongere Prost begeert de eerste titel en laat Lauda in de kwalificatie bijna altijd achter zich. Na 15 van de 16 WK-races staan er vijf zeges op naam van Lauda, Prost heeft zes keer gewonnen. In de puntentelling voor coureurs staat het 66:62,5 voor Lauda. Alles duidt op een spannende seizoensfinale – in het Portugese Estoril zal de beslissing vallen.

Om het kat-en-muisspel als wereldkampioen te beëindigen, moet Lauda tweede worden als Prost wint. Klinkt haalbaar. Maar dan verloopt de kwalificatie desastreus voor de Oostenrijker: startplaats elf. Prost daarentegen start van plaats twee. De hoofdsponsor van de renstal gelooft in de Fransman en heeft al posters laten drukken met Prost als kampioen.

 

En Lauda? Die gelooft in zichzelf.

Startklaar voor een thriller. Prost verdringt in de voorhoede Nelson Piquet, die vanaf pole-position is gestart, en wint duels tegen Nigel Mansell en Keke Rosberg. Vanaf de negende ronde is hij koploper. Lauda kampt ondertussen met problemen – uitgerekend vandaag wil de turbo niet zijn volledige vermogen ontplooien. Lauda vecht, de eerste inhaalmanoeuvres lukken, in de 18e ronde is hij al zevende. Later zal hij zeggen dat zijn auto in de beslissende fase steeds sneller en sneller werd. Hij stijgt boven zichzelf uit, schuift na 33 ronden op naar Mansell die op de tweede plaats rijdt. Daarna volgt ronde 51: de Brit komt in moeilijkheden, de remmen van zijn Lotus weigeren, hij spint, het publiek brult, Lauda schiet erlangs – en is nu zelfs tweede achter Prost.

“Portugal 1984 was de race van mijn leven.”

Niki Lauda 

Maar de winst is nog niet binnen. De resterende 19 ronden zijn zenuwslopend. Door het turboprobleem is de brandstofmeter van slag. Is er nog genoeg benzine? Lauda weet het niet, kan het alleen maar hopen. Dan, na 70 ronden, verlost de finishvlag hem. Met de kleinste voorsprong ooit van slechts een halve punt is Lauda wereldkampioen. Een record dat tot op heden nog niet is verbroken. Voor hem is het de derde en laatste Formule 1-titel. Het team wint de puntentelling voor constructeurs met 143,5 punten, bij de achtervolger Ferrari staan slechts 57,5 punten te boek.

Het is het begin van een zegetocht van McLaren-TAG-Porsche. Het team zal ook in de twee jaren daarna de Formule 1-kampioen leveren. Dan is eindelijk de tijd van Alain Prost aangebroken. 

21.10.1984

Grote Prijs van Portugal, Estoril
Niki Lauda
4,35 kilometer lang circuit
McLaren-TAG-Porsche MP4/2

Heike Hientzsch
Heike Hientzsch